Неспокоен сън – причини и какво може да направим – 3 практични съвета.

неспокоен сънВЪПРОС:
„Напоследък не спя добре, Емо. Спазвам изискването да е деветнайсет градуса в спалнята, но не се получава. Какво да направя?“

   ОТГОВОР:
   СЪНЯТ е концентриран пренос, преобразуване и трансформация на енергия – на нано-ниво, физиологично, физическо, географско, гео-стационарно, локално-космическо (Слънчева система) и макро-космическо ниво.

   ЧОВЕК си казва: „Добре, защо ми е, да знам това или онова, при положение, че правя нещата както трябва?“ Знанието е нещо, което обръща вътрешните ни нагласи и ни „отваря“ емоционално, интелектуално и дори подтиква вярата ни. Така личната връзка между нас и Природата (Космоса) се засилва и става почти осезаема.

   При животните връзката е директна, макар и неосъзната. Тази диркетна енергия е онова „чудно“ и необяснимо за нас, знание, което посочва на животното необходимите географски посоки, места и точки.

   ДЪЛБОКАТА МЕДИТАЦИЯ и сънят са почти едно и също – разликата е, че медитацията е волево осъзнат, познавателен и контролируем процес, а сънят е неконтролируем – просто заспиваме. И в двата случая тялото остава на спокоен „автопилот“, без външно вмешателство и интелектуално „назидание“.

   Всяко живо същество медитира, но при хората, спирачка е ежедневният, интелектуален и егоистичен ум, който „хаби и дърпа“ много енергия. Ето защо при нас сънят е по-дълъг от съня при животните и, за жалост, често по-малко резултатен.

   ОТ НЕЗАПОМНЕНИ ВРЕМЕНА се знае, че в помещенията за дълбока медитация се поддържа ниска температура – под 14, 12, 10 до към 4-6 градуса по Целзий. Това е температура, при която доведеното до релакс тяло, „освобождава“ съзнанието и процесът отключва познавателно-оздравителни процеси и привидно необясними феномени, свързани с пътуване (включване, събиране, пресичане, преливане) в невъобразимия брой реалности на Единното Мироздание.

   Най-лесният начин да добием първоначална, работна, обща/бегла представа е, да се запознаем с основите на Общата и Частна Теория на Всеобщата Относителност, гравитацията, огъването и свиването на пространството.

   AGAIN ЗА ТЕМПЕРАТУРАТА: При температура под осем до четири градуса по Целзий, ферментационните процеси в биологичния организъм влизат в стабилен и спокоен взаимообмен. Извършват се положителни клетъчни промени и биват унищожавани раковите клетки. Това е и точната температура, при която отлежава и „зрее“ виното в дълбоките изби и винарни.

   Няма никаква случайност в директното припокриване между температурата в професионалните винарни изби и тая в подземията за сериозна медитация във високопланинските манастири в Тибет, Китай, Индия, Япония, Монголия и някои места на Северна и Южна Америка.

   Общо погледнато, процесите в човешкото тяло са много сходни с ферентацията в бутилка (Луи Куне) и поради тази причина ниската температура директно влияе върху биологията и психиката.

   ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ:

1. Винаги, колкото и да е студено вън, оставяйте „жива“ връзка (пролука, отворен прозорец), през която да има:
– преливане и обмен на въздух отвън навътре. Моят приятел, който зададе въпроса, беше започнал да разчита само и единствено на климатика, което бе довело до сърдечни и дихателни проблеми;
– изравняване на атмосферното (външно) налягане с това в стаята.

2. Не затопляйте предварително чаршафите, освен в крайно студени вечери.

3. Колкото по-студена е спалнята, толкова по-здрави сме. Разбира се, ние сме социални същества и има моменти, в които топлата и интимна обстановка е наложителна, но извън това, правилото за връзката между ниската температура и здравето, остава.

   ХРАНЕНЕ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ: Преди сън, стомахът трябва да е (почти) празен. По отношение на личното усещане, хората се делят на два типа:

 

1. Такива, които заспиват спокойно, когато в стомаха им има малко храна, поета непосредствено преди лягане. В древните съвети от системата Йога се казва, че е удачно преди сън да изпием половин чаша затоплено краве мляко с лъжичка мед. Вариантите са много: късче хляб с масло и мед; чаша плодов сок; чай с масло; един банан; късче сладкиш и пр.

2. Такива, които спят спокойно, когато между вечерята и лягането е минало много време и стомахът е практически празен.

   ВНИМАТЕЛНО С ПСЕВДОИНТЕЛЕКТУАЛНОСТТА около съня. Здравият, уморен човек ляга и заспива – няма магии, съновници, хороскопи, знамения и пр. Вместо да се опитваме да тълкуваме и да търсим червени конци под леглото, по-добре е да тренираме здраво след работа, да вечеряме леко и да заспим. В противен случай губим енергия и се превръщаме в безволеви, зомбирани, лесни за манипулиране същества с подчинено мислене, вярващи във всевъзможни астрални глупости, чакащи спасение свише… или просто някой друг да им свърши работата.

   Вече имаме „светъл“ пример със синдрома на т.нар. „Кьолнски мъж“ – мъж, който вместо да вземе нещата здраво в свои ръце и да помогне на приятелката/съпругата си, изнасилвана от пришълци, той – какво? Кърши ръце, вайка се и натиска мобилни клавишчета с номерата на неработещите полицейски органи. Или пише плачливи имейли до тамошния вариант на нашенския Български Хелзингски комитет.

   Не искаме това, нали?
 
   СЪНЯТ е презареждане на батериите и, ако е пълноценен, усещаме прилив на енергия. Енергията ни подтиква към активно мислене, градивни идеи, към емоционални импулси, желание за движение и решаване на проблемите. Сънят, както и медитацията са познавателни феномени, след които „знаем“ неща, дошли сякаш от нищото. Дали енергията и знанието са истински, а не „менте“, зависи от импулса да ги приложим в живота, да го подобрим и да сме в помощ на останалите. Практическите действия показват степента на нашата адекватност спрямо действителността и ежедневните проблеми.

   Самоцелното взиране в цветни рисунки и шарени кръгчета, тълкуването на сънища, хороскопи и пасивното отсъствие на участие в житейската проблематика няма нищо общо с познанието и енергията.

   Връзката „щом зная – значи мога и действам“ е директна.

   В КРАЯ:
   Изборът е: Да развяваме знамето или… да бъдем знамето.

comment_banner_

 

Коментари

Коментари

Публикувано в Енергия
Web Analytics